Korom András – Makó, Hódmezővásárhely

– Nem érzik majd meg a makói Diósszilágyi Sámuel és a vásárhelyi Erzsébet kórház betegei a két intézmény integrációját. Viszont a közös közbeszerzéseknek köszönhetően jelentősen csökken az intézmények kiadásai. Azzal, hogy az állami kézbe került intézmények közösen vásárolják az energiát és a gyógyszert, évente akár egymilliárd forintos megtakarítás is elérhető – vázolta a kórházi integráció előnyét Szócska Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára a Baráth Lajossal, a makói, illetve Kallai Árpáddal, a vásárhelyi kórház igazgatójával tartott ma délutáni közös sajtótájékoztatóján. Az államtitkár délelőtt Makón, majd ezt követően Vásárhelyen tájékoztatta a két intézmény dolgozóit az integráció részleteiről.

Szócska Miklós költségmegtakarítást és a ellátás színvonalának emelését várja. A szerző felvétele

A két kórház összevonása azt jelenti, hogy nem nyúlnak a július elseje óta működő osztályokhoz. Az államtitkár azt is valószínűtlennek nevezte, hogy létszámleépítéstől kellene tartaniuk a két kórház dolgozóinak. Hiszen – mint fogalmazott – az egészségügyben épp a munkavállalók hiánya a jellemző.

– A kis intézmények integrációjára azért van szükség, hogy erősebb kórházak szülessenek. A makói kórház megmarad és eddigi feladatait viszi tovább – hangsúlyozta. – Ugyanis a kisebb kórházak hosszabb távon fenntarthatóbbak, ha közösen lépnek fel. Az integrációtól a betegellátás színvonalának javulását is várjuk. A vásárhelyi és a makói kórház a jövőben egyenrangú tagintézményként működik tovább. Úgy, hogy mindkét betegellátó hely megtartja saját kistérségi feladatait. Azaz az integrációnál nem arról van szó, hogy a nagy hal megeszi a kishalat – emelte ki Szócska Miklós. Az államtitkár azt is várja az integrációtól, hogy az országos példaértékű Egészséges Vásárhelyért Program eredményeit Makón is hasznosítják. Az államtitkár az integrált intézményen belül lehetőséget lát – többek között – a közös ügyelet szervezésre is, amellyel csökkenthető az orvosok leterheltsége. Baráth Lajos, a makói kórház igazgatója hangsúlyozta: a Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórházban a nyáron kialakított szakmai profilnak megfelelően folyik tovább a munka, lesz baleseti sebészeti ellátás és biztosítják a napi 24 órás ellátást a város és a környező tizenhat település gyermekei számára is.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest