Hírek

Négy év börtön a makói tollfeldolgozónak – nem jogerősen


Nem jogerősen négy év börtönre ítélte a Szegedi Törvényszék az egykori klárafalvi tollfeldolgozót működtető makói N. Sándort és társait. A bíróság a vállalkozóra mellékbüntetésként kétmillió forint pénzbüntetést és húszmillió forintnyi vagyonelkobzást szabott ki. A már felszámolás alatt lévő vállalkozással szemben pedig 188 millió forint vagyonelkobzást rendelt el. A fiktív számlákat felhajtó másod- és harmadrendű vádlottat két-két év, végrehajtásában öt esztendőre felfüggesztett börtönnel sújtotta. A számlákat kiállító negyed- és ötödrendű vádlottat másfél, illetve két év végrehajtandó börtönre ítélte a törvényszék.

A klárafalvi tollfeldolgozó üzemet többségi tulajdonosként irányító elsőrendű vádlott 2005 augusztusa és decembere között nagy mennyiségű alapanyagot szerzett be számla nélkül. Annak érdekében, hogy a vásárlások a cég könyvelésében szerepeljenek, a másod- és harmadrendű vádlott közvetítésével számlákat szerzett a negyed- és ötödrendű vádlottól. Joó Attila tanácsvezető bíró az ítélet indoklásakor hangsúlyozta: a vádlottak több mint 2,3 milliárd forintos adósságot hátrahagyó cégei, amelyekkel szemben felszámolási eljárás folyik, nem lehettek képesek a számlákon szereplő hatalmas mennyiségű toll szállítására. A számlák fiktív voltát igazolja az is, hogy a tollfeldolgozótól érkező 30-60 millió forintos utalásokat a vádlottak minden alkalommal készpénzben még aznap fölvették a cégek számláiról.
Az ügyészség három nap gondolkodási időt kért, a vádlottak és védőik felmentés érdekében fellebbezést jelentettek be, illetve szintén gondolkodási időt kértek, így az ítélet nem jogerős. (Tollfeldolgozás – Képünk illusztráció)

MH-MTI