Hírek

600 milliós hitelkeretet hosszabbít Makó


 

Korom András – Makó
A makói testület még tavaly márciusban hozott határozatot arról, hogy 600 millió forint keretösszegű, évente meghosszabbítható, éves lejáratú folyószámlahitelt vesz fel. A meghirdetett pályázat nyertes ajánlattevőjével, a  Raiffeisen Bankkal tavaly március 21-én kötöttek egy évre szóló megállapodást erről. Ezt az idén december 31-ig egyszer már meghosszabbították. A szerződés szerint a bank jogosult a lejárat előtt ajánlatot tenni a hitelkeret további egy évvel való meghosszabbítására. Az eredetileg megkötött szerződés szerint a bankszámlahitel-keret összege 600 millió forint, kamatlába 3 havi BUBOR + 1,75 % (évi), a bank kezelési költséget nem kötött ki. A hitel kamatlába és kezelési költsége azóta is változatlan. Mivel a közbeszerzés kiírásakor a hitel futamidejét négy esztendőben határozták meg, s az úgynevezett utófinanszírozott pályázatok miatt továbbra is szüksége van a városnak egy biztonságot nyújtó, a zökkenőmentes és gördülékeny gazdálkodást biztosító pénzügyi háttérre, ezért hosszabbítják meg azt jövő december 31-ig.

A pályázatokhoz kell a hitelkeret. A szerző felvétele
Buzás Péter polgármester arról tájékoztatta – még döntés előtt – a képviselőket, hogy a 600 millió forintos hitelkeretet az idén október végéig összesen csak 104 napig vette igénybe a város. Ez naponta átlagosan 106 ezer 618 forintot jelentett, mely után összesen 2 millió 772 ezer forint kamatköltséget fizettek meg.
Mindez a városnak összesen 13 millió 860 ezer 272 forintjába került. Csak emlékeztetőül: Makó idei költségvetése körülbelül 6 milliárd forint.