Korom András – Makó

Nincs se éjjelük, se nappaluk makói Kölcsey utcán (azaz a 4411-es út belterületi szakaszán) élőknek az utcán nagy sebességgel végighajtó autók miatt. Magunk a helyszínen tapasztaltuk, hogy a járművezetőknek csak kis része tartja be az 50 km/órás sebességet, többségük ennél jóval gyorsabban száguld az utca egyenes szakaszán, hogy a Szegedi utca végéhez érve csikorogva fékezzenek a kereszteződő forgalom miatt. Ráadásul rengeteg kisteherautó és autószállító tréler jár erre. Az utca egyik oldalán a házak alig másfél-két méterre állnak az úttesttől. A jelentős zajhatás miatt a lakók jelzésére azt kérte a makói önkormányzat a Magyar Közút Nonprofit Kft-től, hogy szereljen fel 40-es sebességkorlátozó táblát. Az utat kezelő Magyar Közút azonban nem támogatta ezt.

A legutóbbi rendes testületi ülésen a cég képviselője elmondta: a nyári két forgalomszámlálás adatai alapján ezt nem tartják indokoltnak. Az önkormányzat azonban nem ért egyet a döntéssel, s a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál nyújt be felülvizsgálati kérelmet.

A Közút arra hivatkozott, hogy adatai szerint július 16-án, hétfőn 10 óra alatt Maroslele irányába 99, míg Makó felé 102 külföldi (román rendszámú) jármű közlekedett, ami átlagosan 10-10 db járművet jelent irányonként és óránként. Július 19-én csütörtökön az éjszakai órákban Maroslele felé 216, míg Makó felé 263 db külföldi jármű közlekedett, ami átlagosan 18-22 db járművet jelent irányonként és óránként. A forgalomszámlálók a két napon erre haladó magyar rendszámú járműveket azonban nem vették figyelembe. A vizsgálati időszakban a rendőrség 9 alkalommal végzett a helyszínen sebesség ellenőrzést, összesen 11 és fél órán át. Ez alatt mindössze 14 alkalommal mértek abszolút sebességtúllépést, mely  óránként átlag 1 járművet jelent. Ezek közül 5 magyar, míg 9 külföldi rendszámú volt. A vizsgálati adatokat figyelembe véve a Magyar Közút Nonprofit Zrt. nem tartja szükségesnek a Kölcsey utcában a sebességkorlátozás bevezetését.

Gyakran torlódnak fel a járművek.

Megkérdeztük a Kölcsey utcai lakosokat is, miért zavarja őket és mikor a forgalom. Többen azt mondták: csak dél és éjfél körül csillapodik valamelyest a járműforgalom okozta zaj, máskor van, hogy kiabálni kell a lakásban, hogy megértsék egymást a száguldozó, s csörömpölő járművektől: kisteherautóktól, kamionoktól, s főleg a járműveket szállító trailerektől.

– Az út azért van, hogy járjanak rajta – fogalmazta meg véleményét Antal Mihály, az egyik lakó –, de lassítani kellene a száguldozó autókon, mert aki Nagyszentmiklós felé tart Kiszomboron keresztül, az bizony itt fog átmenni előttünk.

“Még a házunk is megrepedt a forgalom miatt” – mondta Antal Mihály. A szerző felvétele

A megoldást a már megtervezett, a Temesvár felől Makó felé érkező forgalmat elterelő északi elkerülő út jelentené. Annak építéséről azonban még nincs konkrét információ.

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest