A gázórák hitelesítési ideje 10 év. A hiteles mérő felszereléséről a szolgáltató köteles gondoskodni.

Bár a mérőóra nem a fogyasztó tulajdonát képezi, kötelesek vagyunk gondoskodni annak védelméről és lehetővé kell tennünk annak ellenőrzését, leolvasását is.

E kötelezettségünk teljesítése érdekében gondoskodjunk arról, hogy a mérőnk védett helyen legyen, illetéktelen személy ahhoz ne férhessen. Ezzel elkerülhetjük, hogy például a plombák sérülése esetén a szolgáltató kötbért számlázzon ki terhünkre. Ha az éves leolvasás időszakában nem tartózkodunk otthon, akkor egyéb módon – például óra állásának ajtóra való kiírásával – tájékoztassuk a földgázelosztót vagy megbízottját.

Ha az óra megállását, törését észleljük, haladéktalanul jelezzük a szolgáltatónak.

Ha hitelességi időn belül merül fel, hogy az óra nem pontos – például irreálisan magas összegű számlát kapunk kézhez vagy a mérő nem jelzi a fogyasztást – szintén késlekedés nélkül jelezzük a szolgáltató felé. Ebben az esetben mi magunk és a szolgáltató is kérheti a fogyasztásmérő berendezés mérésügyi felülvizsgálatát. Fontos azonban hangsúlyozni azt, hogy amennyiben nem bizonyosodik be, hogy a gázmérő hibás lenne, a bevizsgálás költségeit ránk terhelhetik. Épp ezért a hiba bejelentése előtt mérlegeljük, nem arról van e csupán szó, hogy megváltoztak a fogyasztási szokásaink.

Ha egy mérő nem mér, nem megfelelően mér vagy a hitelesítési ideje lejárt, nem szolgálhat elszámolás alapjául. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nem kell fizetnünk, hanem azt, hogy korrigálni kell a fogyasztást vagy meg kell becsülni azt.

KH

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest