Korom András – Makó

– Még 1996-ban a helyi méteráru üzletben kezdtem el dolgozni, s hamar felfigyeltem arra, hogy egyes vevők csak 10-20 centi hosszú anyagokat vásárolnak. Amikor megkérdeztem, mit csinálnak ezzel a „hatalmas” mennyiséggel, elmondták, hogy patchwork-öt készítenek azokból. Azonnal el is magyarázták, hogy az nem más, mint az Amerikában oly népszerű foltmozaik varrás. Ez egyből felkeltette az érdeklődésemet – mondta Rozsánné Pallagi Éva, aki mára abszolút profi mesterré képezte magát.
 – Először azt hittem, hogy Makón nem tudom megtanulni a foltmozaik fogásait, aztán kiderült, hogy dehogynem, hiszen szakkör tömöríti az ez iránt érdeklődőket. Ez a kör aztán hol a könyvtárban, hol a Hagymaházban működött, ahol éppen helyet kapott. Már akkor megfertőzött a foltmozaik készítés varázsa, amikor először meglátogattam a klubot. Ott tanultam meg az alapokat. Két éve azonban már itthon varrogatom munkáimat – tette hozzá. – A patchwork mások szemét-lelkét gyönyörködteti, engem energiával tölt fel. Bújom az internetet, de rengeteg újságom, könyvem is van a foltmozaikról, s amikor ezeket – bevonulva a varrodámba – elkezdem nézegetni, egyszerűen megszűnik körülöttem a világ. Különösen, ha nekifogok a tervezgetésnek, számolásnak.
Éva nem tartja magát a hagyományos foltmozaik kék-fehér-piros világához, saját színeket használ. Jellemzően praktikus használati tárgyakat készít, de sokszor különlegességek is kikerülnek a keze alól. A terítők, abroszok mellett már alkotott kalocsai motívumú táskát, de teknős alakú soklábú puffot is. Annak érdekében, hogy ez utóbbi elkészülhessen egyenesen szétszabdalta férje egyik farmernadrágját. Azt mondja, néhány nyersanyaga a régi ruhákból származik, de legtöbbször kifejezetten foltmozaik készítésre szőtt anyagokat is használ.

 

Egy kis makói…

…és egy kis kalocsai motívumú foltmozaik. A szerző felvétele


– Az elejében egy szekrényre való kész munkám gyűlt fel, de mert alig fértem tőlük, a legtöbbet elajándékoztam – árulta el Éva, milyen sorsuk lett foltmozaikjainak. Az alkotó most a Hagymaházban november 23-án nyíló kiállítására készül. Két éve lányával Tóth-Rozsán Tünde ajándéktárgy készítővel, valamint Juhász Jánosné foltmozaik varróval és Faragóné Horváth Katalin népi kézművessel egy csoportban dolgoznak. Első bemutatkozásunk a tavalyi Hagymafesztiválon volt, ahol egyből megkapták az Önkormányzat Mezőgazdasági Tanácsnok Díját. Éva azt tervezi, hogy kezdő foltvarróknak tanítja meg az alapvető technikákat. Bemutatkozása a https://www.mivesmesterek.hu/2011/09/bemutatkozas.html oldalon érhető el.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest