Makó

Lajos Marilynnel is babrált


 

Korom András – Makó

– A családi hagyományt követtem, amikor a szakközépiskolai érettségi után 1976-tól anyukámtól és nagyapámtól megtanultam a szakma fogásait és egyben annak szeretetét is – mondta Németh Lajos. A címfestést ma is a hagyományos módon végzi, azaz nem egyszerűen felragasztja az előre kapható betűket, hanem mindegyiket egyesével a saját kezével rajzolja meg.
– Amikor kész a megrendelt tábla vagy a cégér, örülök, hogy az minőségi kivitelű lett, azaz szépen sikerült. Gyakran mondják ismerőseim: „Lajoskám, itt vagy ott láttam a munkádat! Gyönyörű lett!”
A mester büszke is valamennyi cégtáblájára, komoly vagy vicces feliratára. Igaz reklámgrafikai ismereteit is gyakran kamatoztatja – pólókat is készít szitanyomással. Mint mondja: ez számára egy másfajta élményt jelent, mint a fő szakmája.

Marilyn a hanglemezen…


– A címfestészetnél engem leginkább az alkalmazott színvilág fog meg. Tudatosan alakítom ki azt a cégtáblához, felirathoz alkalmazva. Ez határozza meg aztán annak hangulatát is – tette hozzá a mester, aki azt mondja: tíz év kellett hozzá, hogy maga is elégedett legyen a keze alól kikerült munkáival.
Bár  szerinte e szakma aranykorát a 70-es 80-as évek jelentették, ám mostanában is akadnak megrendelők, hiszen egy vendéglőre vagy egy eszpresszóra ma már általában nívósabb cégtáblát kérnek, ezért van ismét becsülete a kézi munkának.
Lajos nem csak komoly cégtáblákat, feliratokat készít, de vidámabbakat is. A „Részeg embert nem szolgálunk ki!” figyelmeztető táblával például egy hét alatt készült el a műhelyében.

A figyelmeztető felirat…

Úgy tartja, a legnehezebb üveg alapra dolgozni, hiszen olyankor a felirat negatívját kell létrehozni. Igaz ez lesz a legszebb is.
Nem csak a Maros-parti városban, de megye szerte találhatók még olyan táblák, melyeket nagyapja, nagybátyja vagy édesanyja készített, így a makói központi konyháét édesanyja festette, ahogy a fürdővel szembeni Carlo óraszalonét is. Lajos készítette a Vásárhely és vidéke ÁFÉSZ hódmezővásárhelyi Bocskai úti központját jelölő, ma már nem látható táblát, a batidai vegyes élelmiszerboltét, több mindszenti cégért, és a kakasszéki egykori vegyesboltét is. Sőt még Tótkomlósra is dolgozott.
Különlegességnek számítanak a régi Jugoton hanglemezekből készített óraszámlapok. Lajos több ilyet is készített. A budapesti éjszakai látképet ábrázoló mellett kedvence a Marilyn Monroe-t ábrázoló számlap, mellyel hosszan kellett babrálnia, hogy azzal maga is elégedett legyen.

A zsinagóga szitanyomaton. A szerző felvételei