Hírek

300 magyar nótát fúj kívülről Annuska


– Nagyon-nagyon szeretem a magyar nótát, az apátfalvi tanyavilágban születtem, nálunk esti disznóvágáskor, névnapokon összejött a család, s a szomszédság, majd vacsora után, esetleg kártyázás közben éjfélig nótáztak. Én ebben nőttem fel. Még nem is voltam iskolás amikor a testvéreimmel már én is elmentem a suliba, mert a szüleim dolgoztak. Amikor jöttünk hazafelé, a 8-dikos nagyfiúk hazáig énekeltettek, 10-20 fillér fizetségért. Ők a dalnak, én a filléreknek örültem – mondta Annuska. Hozzátette: édesanyjának nagyon szép hangja volt, de édesapja is szépen énekelt, azaz a hangját volt kitől örökölnie.

– 1982-ben az Apátfalván működő Pávakörnek lettem a tagja, 20 évig voltam a kör szólóénekese. Az azt vezető Fazekas István tanár bácsi ugyanis, hallván a hangomat, azonnal annak nevezett ki. A Pávakör egyszer készített egy népdal kazettát, a pécsi Dobos Lászlóval. Gondoltam, ha a kör megteheti én is megtehetem. Így született meg az első nótás kazettám. Ezt a felvételt hallotta meg a szegedi Kikli Tivadar, aki éppen nótaegyesületet alapított. Persze engem is meghívott. Meghallgattak s azonnal felvettek alapító tagnak – mesélte, hogyan lett profi népdalénekes.

 

 

Két CD-nyi a felvételeiből. A szerző felvétele

 

Annuskának eddig 9 kazettája, CD-je jelent meg. Az elmúlt négy évtizedben számos alkalommal okozott örömöt fellépéseivel, akár szólóénekesként, akár pávaköri, vagy nótaegyesületi szerepléseken. Megörvendeztette a makói és környéki mellett a fővárosi, az egykori jugoszláviai és romániai közönséget is.

– Számos helyre hívnak, a nyugdíjaskluboktól kezdve sokfelé. Négy évvel ezelőtt a New York közelében fekvő Quakertown városába utaztam a rokonokhoz, akikkel együtt töltöttük a szilvesztert. Az ottani magyarok házában öttagú cigányzenekar kísért. Olyan csodálatos műsort adtam, hogy szó szerint megríkattam a közönséget.

Annuska a szombati hagymaházi vendégekkel fűszerezett műsorban húsz dalt énekel majd, s meglepetést is tartogat az érdeklődő közönségnek. Hogy mit, azt azonban nem árulta el. Hogy lesz miből választania nótát, az biztos, hiszen az eddig megjelent 9 kazettára, CD-re háromszáz nótát énekelt fel. Tizediket egyelőre nem tervez, hiszen – úgy tartja -, aki az eddigi széles repertoárjából nem tud kedvenc nótát választani, az a tizedikből sem tud majd.

 

Korom András