Makó

Makói kórházsors – Csak a baleseti sebészet biztos


A makói baleseti sebészeti osztály az átszervezés után is várja majd a betegeket – erről tájékoztatta hírportálunkat Baráth Lajos, a Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház – Rendelőintézet főigazgatója.

– Szóban már megállapodtam az Országos Tisztiorvosi Szolgálattal arról, hogy a baleseti sebészet működéséhez továbbra is biztosítani fogják a személyi és tárgyi feltételeket – mondta a főigazgató. Hozzátette: most várja az ezt tartalmazó hivatalos levelet.

A kórház bizonytalan sorsa miatt az utóbbi két évben számos alkalommal felemelték szavukat a polgárok és a kórházi dolgozók. Tavaly november legvégén a házi gyermekorvosok tiltakoztak a gyermekosztály bezárása ellen. Az osztály dolgozói aláírásgyűjtésbe kezdtek, s javasolták, hogy azt vonják össze a szintén bizonytalan jövőjű szülészettel. Idén januárban mind az öt Csongrád  megyei egészségügyi intézmény bekerült „Az év kórháza” szavazáson a legjobb 50 intézmény közé. A legelőkelőbb  helyezést közülük a makói kórház érte el, mely az országos rangsorban a tizenegyedik helyen végzett. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara március 3-i 4 ezer fős országos nagygyűlésén 30 makói ápoló vett részt, hogy az évek óta húzódó és megoldásra váró kérdésekre választ kapjon. Akkor Szócska Miklós államtitkár minden felvetett témában együttműködéséről biztosította a résztvevőket. Márciusban Lázár János Vásárhely polgármestere és országgyűlési képviselője javasolta: vonják össze a makói és vásárhelyi kórházakat, hogy az előbbi körüli bizonytalanság megszűnjön. Egy héttel később Sántha Sándor a makói kórház megmentése érdekében összegyűjtött 10 ezer  aláírást tartalmazó ívvel kereste meg Lázár Jánost, kérve a segítségét. Májusban kiderült, se a nőgyógyászat, se a gyermekosztály, se a neurológia nem szerepel azon a listán, amely a makói kórház osztályainak tervezett ágyszámait tartalmazza. Baráth Lajos kórházigazgatót akkor ebből csak a neurológia megszűnése lepte meg, a nőgyógyászat és a gyermekosztály ugyanis a Vásárhellyel való integráció eredménye. Néhány nappal később Mágori Józsefné Makó országgyűlési képviselője nyugtatta meg a helybélieket: adminisztrációs hiba miatt egy munkaanyag látott napvilágot az osztálybezárásokról, idő közben megszületett a megállapodás a makói és a vásárhelyi kórház együttműködéséről. Ennek köszönhetően elhárult az osztályok bezárásának veszélye. A neurológia a 44 ágyasra bővített belgyógyászat részeként folytatja tovább tevékenységét, megmarad a szülészet és a napi 24 órában működő gyermekosztály is.
Július elseje óta negyven aktív ággyal kevesebbet finanszíroz az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a makói kórházban, ahol így megszűnt a gyermekosztály, csupán szakorvosi és ügyeleti ellátás működik. Csak a neurológiai betegek krónikus ellátása maradt meg a belgyógyászat 8 ágyán. A mentő a stroke betegeket a sürgősségi ellátás után Szegedre vagy Vásárhelyre szállítja át. És úgy szűnt meg a szülészeti osztály, hogy bár az újszülöttek továbbra is itt sírnak fel, az utánuk járó finanszírozást Vásárhely kapja. Viszont bővült a pszichiátriai osztály területi ellátási kötelezettsége: ugyanannyi ágyon most már a vásárhelyi térség nagy részéből érkező betegeket is fogadniuk kell.
Október 2-án új komputertomográfot, ultrahang-berendezést és EKG-t, valamint egy telediagnosztikai központot avattak fel a makói kórházban – a magyar–román közös pályázatból megvalósított beruházás Makóra eső része 135 millió forint volt.

Korom András