Makó

Kong az ürességtől a Makovecz-fürdő


Már augusztusban látta a makói önkormányzat, hogy baj van a Makovecz-fürdő látogatottságával. Szeptemberben 4 millióval maradt el a bevétel a tervezettől. Nem akarta a város, hogy a hiány decemberre elérje a 45-50 milliót, ezért arra kérték Kovacsics Imre fürdővezetőt, aki jelentős segítséget nyújtott a turisztikai beruházás áttervezése során és az intézmény beindításában, hogy  módosítsa a Hagymatikum üzleti tervét, annak érdekében, hogy az veszteség nélkül működhessen. Ez déli nyitást és létszámcsökkentést is jelentett.

Kevés a látogató. A szerző felvétele


Azonban az átdolgozott terv sem hozott eredményt. Ezért a képviselő-testület október 17-i rendkívüli ülésén, Buzás Péter polgármester kezdeményezésére szerződést bontott Kovacsiccsal, a fürdő vezetésével Nagy Nándort, a Makói Kommunális Nonprofit Kft. ügyvezetőjét bízta meg. Tőle azt várják, hogy tegye rentábilissá a Hagymatikum működését. Nagy Nándor elsődleges feladatának a vendégkör bővítését tekinti, s számít a szomszédos Romániából és Szerbiából érkező vendégekre is. A helyi vállalkozásokkal összefogva pedig olyan kínálat kialakítására törekszik, amelyek messzebbről is Makóra csábítják a potenciális vendégeket.
A Hagymatikum üzemeltetéséhez a nyári időszakban naponta 1100–1200, télen 800 látogató kellett volna. A vendégek száma azonban a kánikula elmúltával meredeken lezuhant. Ez – úgy tudjuk – azóta naponta átlagosan 30-50 embert jelent.

A helybéliek a magas beléptidíj miatt kerülik. A szerző felvétele


A fürdő ügye nagy vitát váltott ki a legutóbbi testületi ülésen is, ahol a polgármester elmondta: az idén összesen 132 millió forinttal kell támogatnia a városnak a fürdő működését, hogy eltűnjön a veszteség. Korábban a régi fürdőt 80 millióval kellett támogatni.
Gál Sándor települési képviselő szerint a Hagymatikum körüli szóbeszédek alaposan felkavarták a helyi közvéleményt, s azt kérdezte: maradt-e még keret a fürdő reklámbüdzséjéből, vagy az előző vezető azt mind elköltötte? Marosvári Attila alpolgármester már azt hangsúlyozta, hogy Győrből nem lehet a makói fürdőt igazgatni, legyen Kovacsics (aki a győri fürdőt vezeti), bármilyen jó szakember is. Hozzátette: az idén 100 ezernél több turista jött Makóra, amire korábban nem volt példa. Ennek hatására hét panzió és egy szálloda kért és kapott építési engedélyt a városban. Az ülésen résztvevő Mágori Józsefné országgyűlési képviselő, aki támogatta a Hagymatikum építését, azt mondta, a helybéliek pénztárcájának bizony drága a fürdő. Úgy számolta, hogy 2 gyermek és 2 felnőtt belépője összesen 15-16 ezer forintba kerül, s akkor a család még egy fagyit vagy lángost sem evett.  Az interneten általa fellelt adatok szerint csak a agárdi és győr fürdőbelépők drágábbak a Hagymatikuménál. Ráadásul azt, ahogy mások is, saját maga tapasztalta, hogy a hűvösebb idő  beköszönte óta nem megfelelő a fűtés, a vendégeknek  16-18 Celsius fok hőmérsékletű folyosókon kell közlekedniük hogy az egyik 30 fokos medencéből – vizes fürdőruhában! – eljussanak a másik medencébe. Ráadásul sokallta, hogy már az első évben 600 ezer látogatót terveztek, ugyanis  ennek a létszámnak az eléréséhez a gyulai fürdőnek 50 évre volt szüksége, a Hévíznek pedig 300-ra az évi egymillió látogatóhoz.
Buzás Péter erre reagálva azt mondta, hogy a Hagymatikum belépti díjai nem rosszabbak, mint az ország jelentősebb fürdőié, de új árpolitikával kedvezőbb jegyárakat dolgoznak ki.

Forrás: makói önkormányzat

Korom András