Makó

Kórházsokk Makón


Hiába gyűjtöttek össze a kölzelmúltban 10 ezer aláírást a Makón és környékén élők a helyi kórház megmaradásáért, úgy látszik, hogy ez semmin sem változtat. Legalábbis ez derült ki a legutóbbi testületi ülésen, ahol Baranyi Sándor képviselő érdeklődött a kórház további sorsa felől. Sántha Sándor képviselőtársa erre azt mondta: látta a a helyi kórháznak küldött levelet, melyben az olvasható: a makói kórház január elsejével jogutód nélkül szűnik meg, s a vásárhelyi Erzsébet kórház telephelyeként működik majd  tovább.

Sántha bejelentése valósággal letaglózta a képviselőket és Buzás Péter polgármestert. Kiderült, hogy a kórházak májusi államosítása, s a vásárhelyi és a makói kórházak működési területének átfedése is szerepet játszottak a Makó számára kedvezőtlen változásban. A város első embere elmondta, ha a makó kórház önálló lenne, akkor az a vásárhelyiét is gazdaságtalanná tenné.

Az is kiderült, hogy a jelenleg vezető nélkül működő egészségügyi intézmény sebészetére már alig szállítanak beteget.

Baranyi Sándor képviselő hangsúlyozta: hihetetlenül szomorú a rossz hír hallatán, szerinte a döntés előtt csak a helyi betegek érdekeit nem vették figyelembe.

A makói kórház jelenleg a városban és a térségben élő 48 ezer ember ellátásáért felel. A testület most attól tart, hogy  a tervezett lépés azzal jár, hogy 5-6 év alatt teljesen meg is szűnik a kórház. Buzás Péter ezért azt javasolta, hogy a testület fogjon össze, s együtt forduljon az üggyel az Emberi Erőforrás Minisztériumhoz. Az ülésen jelenlévő Mágori Józsefné a térség országgyűlési képviselője azt mondta, hogy a makói kórház ügyében tárgyalni akart Szócska Miklós államtitkárral, de nem tudott, az ugyanis Vietnámban tartozkodott. Egyik kollégája azt mondta neki, ez még mindig jobb megoldás, mintha a kórházat végképp megszüntetnék.

Az ügyben még a makói testületi ülés napján újabb fordulat is történt. A vásárhelyi önkormányzat ugyanis hasonló tartalmú levelet kapott a szakminisztériumtól, miszerint január elseje után a vásárhelyi  Erzsébet kórház is telephelyként működik tovább. Az önkormányzat vezetői megdöbbenve értesültek a szándékról. Almási István polgármester részletes tájékoztatást kér a kormánytól a vásárhelyi kórház helyzetéről. Információk szerint a két kórház a szegedi klinikák fennhatósága alá kerül.